Oboje macie racje. Lepiej na PAM-ie bo po co zbedny tluszcz poddany wysokiej temperaturze. Z drugiej strony to jest zwykly olej rzepakowy lub oliwa, ktorego psikasz mala ilosc zeby potrawy sie nie przyklejaly.
najlepiej smazyc na nasyconych: masło, maslo klarowane, olej kokosowy, smalec, tluszcz gesi/kaczki lub beztluszczowo na samym teflonie lub PAM'ie\ na smalcu smaże, pierw rozgrzewam patelnie troche no i wrzucam te schabowe no i myśle, że 10 min powinno starczyc?
w tym wątku to jedynie mogę Ci napisać, że olej z pestek winogron do smażenia w ogóle się nie nadaje. ;-) PAM to spray, którego używasz w bardzo małej ilości więc można założyć 0 kcal, ale najlepiej - suchy teflon.
Czyli: możesz, ale to bez sensu. Do smażenia kup sobie spray Pam, albo olej kokosowy. Ewentualnie klarowane masło. Zmieniony przez - MisieXL w dniu 2013-07-18 21:12:26
Mam 2 pytanka: -Gdzie mozna kupic olej beztluszczowy ''PAM'' ?? -Czy mozna go stosowac codziennie ?? Zmieniony przez - regenerar w dniu 2013-07-29 10:04:29
a mozna taki olej stosowac codziennie ?? a i czemu jakis czas temu ten ''PAM'' byl tak popularny a teraz tak ciezko go dostac ?/ Zmieniony przez - regenerar w dniu 2013-07-29 15:22:00
olej kokosowy drozszy niz pam sporo drozszy, ale kurde tak do allegro nie mam cos zaufania a tym bardziej jezeli chodzi o kwestie ze bede w pewnym sensie to jadlc Zmieniony przez - regenerar w dniu 2013-07-29 15:51:33
akie pytanko co sądzicie o oleju rzepakowym kujawski rafinowany 100% na zimno do pieczenia sie nada iwem pam itp ale pytam czy sie ten olej nada czy lepiej celować w ryżowy ?? czytałem ostatnio artykuł że niby rzepakowy lepszy niż te oliwy z biedry itp xd
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Co lepsze masło klarowane, smalec czy olej ryżowy? Teoretycznie nie ma znaczenia wielkiego. Czy to masło klarowne, czy smalec, czy oliwa z oliwek, czy chociażby PAM bezkaloryczny ;-)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PAM oliwa do krótkiego smażenia - podsmażania. Do długiego: smalec, masło klarowane i olej kokosowy. Pozostałe oleje się nie nadają. Btw. ja nalewam odrobinę oliwy i rozsmarowywuje palcem, żeby tylko się ślizgało - i gra.
a mozna taki olej stosowac codziennie ?? a i czemu jakis czas temu ten ''PAM'' byl tak popularny a teraz tak ciezko go dostac ?/ Zmieniony przez - regenerar w dniu 2013-07-29 15:22:00 bo teraz moda na kokosa. ;-) ale jak wyżej jest b. łatwo dostępny w internecie. Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-07-29 15:35:18
[...] elektrycznego grilla nie posiadam, a kilka litrów oliwy dostałem w naprawdę świetnej cenie. Swoją drogą na czym Ty smażysz, bo słyszałem już milion różnych opinii o różnych olejach i innych tłuszczach i powoli głupieję? Jedni polecają olej z pestek winogron, inni ryżowy, jeszcze inni pam itd. Dieta w sumie wychodzi ok. 2900-3000kcal czyli ok. [...]
[...] , jeśli czujesz że pozycja techniczna kuleje przerywasz serie Dieta w miarę fajna jesnak ja nie widzę w niej tłuszczu poza orzechami , więc kilka razy oliwa z oliwek lub olej lniany trzeba wrzucić Co do smażenia oliwa z oliwek najgorszy możliwy wybór , tam dominują jednonienasycone kwasy tłuszczowe które szybką ulegają nasyceniu i dodatkowo [...]